Lukt og smakssansen

Vi trenger både smakssansen og luktesansen når vi skal skille mellom ulike smaker. På tunga finner vi smaksceller (smaksløker). Smaksløkene kan gjenkjenne fem forskjellige smakskvaliteter: salt, søtt, surt og bittert, samt umami. Mennesker har omtrent 10 000 smaksløker. Barn har flere smaksløker enn voksne og eldre har bare 1/3 av antallet smaksløker vi er født med.

Lukt er av stor betydning for det vi opplever som smak. Når maten tygges, blir det frigitt aromastoffer som kommer opp i nesehulen fra svelget og påvirker luktecellene.

Signalene fra luktreseptorene overføres til både et følelsessenter i hjerne og til hjernebarken der signalene oversettes og koordineres med andre signaler. Dette er en av grunnene til at lukter kan framkalle minner. Luktesansen viser seg å være viktigere for oss en det vi hittil har trodd.

På institusjoner kan det dannes mange fremmede lukter. Å skape gjenkjennende lukter via mat kan bidra til at brukerne opplever en mer hjemlig atmosfære. Ved å ta brukerne med seg på selve matlagingen kan det gi en følelse av likeverd og at det er behov for en. Mat er både en daglig rutine, en nødvendighet for å overleve og en hyggelig aktivtet å gjøre sammen med andre.


Her kommer en oppskrift på en nydelig Jarlsbergpai

Norsk ost med verdensry!

4-6 porsjoner

I ovnen ved 200grader i ca 15 min

- deretter 180 i ca 20 min.

 

Paibunn:

100 gr smør

200gr hvetemel

2ss vann

 

Fyll:

100 gr bacon

250 gr Jarlsberg

4 egg

2 1/2 dl melk

2ss gressløk

1/2 ts pepper

 

Smuldre smør og mel. Tilsett vann og lag en jevn deig. Trykk den ut i paiform, ca. 25 cm i diameter og stek paibunnen mens fyllet lages. Sprøstek baconskiveneog del i biter. Riv osten. Bland egg, melk, gressløk og pepper. Dryss ost på paibunnen. Hell eggeblandingen over, dryss bacon på toppen.

Stek retten til eggeblandingen er stiv og hevet.

Serveres varm.

0 kommentarer: